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June 20, 2005 
 
Robert Vinson Brannum 
Commissioner, ANC 5C-04 
158 Adams Street, N.W. 
Washington, DC 20001 
 

Re: Are ANC’s entitled to advance notice under D.C. Official Code § 1-
309.10 for matters involving the District of Columbia Board of Education? 

 
Dear Commissioner Brannum: 
 
This responds to your letter of April 27, 2005 in which you ask us to provide advice 
concerning the D.C. Board of Education’s statutory obligation to provide notice to an 
ANC under D.C. Official Code § 1-309.10.1  The statute you reference is contained in 
section 13 of the Advisory Neighborhood Commissions Act of 1975, effective Oct. 10, 
1975, D.C. Law 1-21, as amended by the Comprehensive Advisory Neighborhood 
Commissions Reform Amendment Act of 2000, effective June 27, 2000, D.C. Law 13-
135, D.C. Official Code § 1-309.10 (2004 Supp.) (collectively, the ANC Act).   
 
Section 1-309.10, subsections (a) and (c) concern an ANC’s general rights to receive 
notice.2  The first, § 1-309.10(a), states in relevant part: 
  

(a) Each Advisory Neighborhood Commission ("Commission") may 
advise the Council of the District of Columbia, the Mayor and each 
executive agency, and all independent agencies, boards and 
commissions of the government of the District of Columbia with respect 
to all proposed matters of District government policy including, but not 
limited to, decisions regarding planning, streets, recreation, social services 
programs, education, health, safety, budget, and sanitation which affect 
that Commission area.  (Emphasis added.) 

 
The second notice provision, D.C. Official Code § 1-309.10(c)(1), states: 
 

                                                           
1 Also relevant to your inquiry is § 738 of the Home Rule Act, approved Dec. 24, 1973, Public Law 93-198, 
87 Stat. 777, D.C. Official Code § 1-207.38 (2001). 
2 D.C. Official Code § 1-309.10(b) governs the time requirements for giving notice but not the subjects for 
which notice must be given. 
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(c) (1) Proposed District government actions covered by this part shall 
include, but shall not be limited to, actions of the Council of the District of 
Columbia, the executive branch, or independent agencies, boards, and 
commissions. In addition to those notices required in subsection (a) of 
this section, each agency, board and commission shall, before the award 
of any grant funds to a citizen organization or group, or before the 
formulation of any final policy decision or guideline with respect to grant 
applications, comprehensive plans, requested or proposed zoning changes, 
variances, public improvements, licenses, or permits affecting said 
Commission area, the District budget and city goals, and priorities, 
proposed changes in District government service delivery, and the opening 
of any proposed facility systems, provide to each affected Commission 
notice of the proposed action as required by subsection (b) of this section. 
Each District of Columbia government entity shall maintain a record of 
the notices sent to each Commission pursuant to subsection (b) of this 
section.  (Emphasis added.) 

 
Education is expressly mentioned in § 1-309.10(a) as a subject for which an ANC may 
advise the other parts of the government.  In § 1-309.10(c) the subjects listed in 
subsection (a) are included by reference in a larger list of matters for which an ANC shall 
receive notice.  Thus, depending on the matter involved, the D.C. Board of Education 
may be required to give an affected ANC advance notice under D.C. Official Code § 1-
309.10. 
 
Nonetheless, not all matters affecting education within a neighborhood must be reported 
to the ANC.  The D.C. Court of Appeals in Kopff v. Dist. of Columbia Alcoholic 
Beverage Control Board, 381 A.2d 1373, 1380-81 (D.C. 1977), stated that any notice 
obligations created in the D.C. Code are limited by the Home Rule Act.  The pertinent 
section of the Home Rule Act can be found in the D.C. Official Code § 1-207.38.  It 
states that timely notice shall be given to an ANC for matters “of significance to 
neighborhood planning and development within its neighborhood commission area.”  
D.C. Official Code § 1-207.38(d) (2001).  The phrase “of significance” was interpreted 
by the Court in Kopff to place a limit on the situations in which an ANC was required to 
receive notice, even if the subject is explicitly listed in § 1-309.10(a).  Kopff, 381 A.2d at 
1381. 
 
In general Kopff requires that notice be given to the ANC for actions which affect 
neighborhood planning and development if a public hearing is required by law.  Id.  The 
requirement to hold a public hearing is taken to be an implicit determination by the 
legislator that the proposed government action is significant.  Id.  However, there may be 
infrequent situations where an ANC is entitled to receive notice about matters affecting 
its neighborhood, but for which a public hearing is not required.3  Id.    
 

                                                           
3 The D.C. Court of Appeals stated in Kopff that “while it is difficult to conceive of many matters, not 
requiring a hearing, which would be sufficiently significant to neighborhood planning and development to 
warrant a special notice to an ANC, we do not wish categorically to exclude all such cases.”  Kopff, 381 
A.2d at 1381. 
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This Office has issued two recent interpretations concerning ANC notice requirements 
(attached for your reference).  The first holds that notice is not required for the issuance 
of Asbestos Abatement Permits (April 23, 2004, Memorandum to Kenneth Campbell) 
and, the second, that the Office of Planning is not exempt from giving notice to ANCs 
(August 16, 2004, Letter to Absalom Jordan).  The letters do not discuss the Board of 
Education but provide a relevant discussion of the analysis that is performed when 
specific issues regarding the notice requirement are raised. 
 
Because you have not provided this Office with any factual circumstances for which 
notice might be required we cannot provide any further guidance beyond the general 
information provided in this letter.  Further, nothing in this letter is intended to decide 
any particular notification disputes that may arise, but is merely to outline the law as it 
currently exists.  If you have questions about specific issues, we will consider them if and 
when they are presented to us. 
 
 
Sincerely, 
 
ROBERT J. SPAGNOLETTI 
Attorney General 
 
 
                /S/    
 
 
RJS/dps 
 
(AL-05-295) 
 
Attachments:  Letter dated August 16, 2004 
  Memorandum dated April 23, 2004 
 
 
 


