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Office of Government Operations
Legal Counsel Division

May 16,2001

Ivette Basterrechea
Chair
Advisory Neighborhood Commission 6A
624 H Street, N.E., 15t Floor
Washington, D.C. 20002

Re: Procedures for filling vacancies and making motions

Dear Ms. Basterrechea:

This responds to your letter ofApril 17,2001, wherein you requested advice regarding two
issues of concern. First, you ask about the procedure for seating new Commissioners to fill a
vacancy on your Advisory Neighborhood Commission (ANC). You state that the Board of
Elections sent a letter to the ANC requiring it to appoint a particular individual to a vacant seat.
After the ANC voted to appoint the new Commissioner, a question arose regarding whether the
new Commissioner must be sworn in and whether the new Commissioner's name must be
published in the D.C. Register before she can vote on matters pending before the ANC. In
accordance with the prior advice of this Office dated July 29, 1996, to Robert H. Fleming,
Chainnan of ANC IE, from Karen L. Cooper, Director, Office of Legal Counsel (see attached),
the newly-appointed Commissioner cannot act in her official ANC capacity until she is sworn in,
however, she need not await the publication of the filling of the vacancy in the D.C. Register.

The second matter you raise concerns the application of Robert's Rules of Order. You state that
at the AprilS, 2001 meeting the ANC was hearing community concerns regarding a particular
matter. After the community was finished, but before a motion was made regarding the same
matter, a Commissioner made a motion to adjourn the meeting without seeking to be recognized
by the Chair. The motion to adjourn was immediately seconded. You refused to entertain the
motion to adjourn because it was made without recognition. Although no vote was taken on the
motion to adjourn, several Commissioners argued that the meeting was adjourned and left the
meeting. At that point another Commissioner, who was recognized, made a motion dealing with
the matter ofcommunity comment, and the remaining commissioners (a quorum) proceeded to
vote on the motion. You ask whether the vote taken was proper and valid. Section 3 ofRobert's
Rules of Order Newly Revised (9th Ed., 1998) prescribes the proper procedure for obtaining the
floor to make a motion, as follows:

Before a member in an assembly can make a motion... he must obtain the floor;
that is, he must be recognized by the chair as having the exclusive right to be
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heard at that time ...The chair must recognize any member who seeks the floor
while entitled to it. To claim the floor, a member rises at his place when no one
else has the floor. .. faces the chair, and says ... "Madam Chairman" .. .If the
member is entitled to the floor at the time, the chair recognizes him - normally by
announcing, as applicable the person's name or title ....

(Emphasis in original.) You state that the normal procedure in ANC 6A is for the
Commissioners to seek the floor by addressing you by name or title, and that they are recognized
by you saying their name. Therefore it appears that the motion to adjourn was not properly made
because the Commissioner who made it did not have the floor. 1 Even if the motion to adjourn
had been properly made in this case, the meeting was not adjourned merely by the making of the
motion to adjourn. The meeting would only have been adjourned upon a vote of the ANC to
adjoum.2 Therefore, the subsequent substantive motion was properly made and the vote is valid.

If you have any further questions with regard to these issues, please contact Annette Elseth,
Assistant Corporation Counsel, Legal Counsel Division, at 724-5537.

Sincerely,

ROBERT R. RIGSBY
Corporation Counsel

By: DARRYL G. GORMAN
Senior Deputy Corporation Counsel for
Government Operations

DGG/abe
(AL-01-269)

Attachment

1 You have presented no evidence that the Commissioner sought to be recognized and you improperly refused to do
so.
2 You state that at the end of ANC meetings the normal adjournment procedure is for the Chair frrst to announce that
the agenda is complete and then to state that if there are no objections the ANC will adjourn. You did not utilize this
consent adjournment procedure in this case presumably because you objected to the adjournment, therefore, a vote
would have to have been taken on the motion to adjourn before the meeting would be considered adjourned.
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