Gouernment of the Bistrirt of @alumbia

OFFICE OF THE CORPORATION COUNSEL
JUDICIARY SQUARE
441 FOURTH ST. N.W.
WASHINGTON. D. C. 20001

IN REPLY REFER TO:

L&O:LNG:Ing
(93-403-L)

November 5, 1993

Kathryn A. Pearson-West
commissioner, ANC 5-A

Slowe School Demountable
14th and Irving Streets, N.E.
Washington, D.C. 20017

Re: What records must an ANC keep of its meetings?
May a Commissioner be removed for non-attendance
at ANC meetings?

Dear Commissioner Pearson-West:

This is in reply to your October 1, 1993 letter to the Corpor-
ation Counsel in which you request the advice of this Office in re-
gard to Advisory Neighborhood Commission (ANC) record keeping, vot-
Ing, and attendance by Commissioners at ANC meetings.

You first ask whether ANCs are required "to maintain a pUblic
record of how Commissioners vote on issues.” section 14(e) of the
Advisory Neighborhood Commissions Act of 1975, as amended, D.C.
Code § 1-262(e) (1992), provides in pertinent part that the "secre-
tary [of each ANC] .shall ensure that appropriate minutes of Commis-
sion meetings are kepteees" The statute does not expressly define
what constitute "appropriate minutes." This matter would normally
be dealt with in each ANC's by-laws. If ANC 5-A's by-laws do not
address this sUbject, then Robert's Rules of Order govern. See the
last sentence of § 14(e) of the Advisory Neighborhood Commissions
Act of 1975, D.C. Code § 1-262(e) (1992): "Where not otherwise pro-
vided, the procedures of the Commission shall be governed by Rob-
ert's Rules of Order.” Under Robert's Rules of Order, Newly Re-
vised 1970, § 45, at p. 390, the minutes of an ANC meeting are re-
quired to contain, among other things, how the ANC voted on each
motion that was presented for a vote, and the name of the mover in
the case of all important motions (but not the seconder unless
ordered by the ANC). And under the District of Columbia Freedom of
Information Act, the voting records of each ANC are required to be
maintained and made "available for pUblic inspection.” D.C. Code
§ 1-1525 (1992).
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In regard to ANC 5-A's obligation to maintain the records re-
lating to its pUblic meetings, including the ,approved minutes of
each meeting, it is pertinent to note that the District of Columbia
Public Records Management Act of 1985, effective September 5, 1985,
D.C. Law 6-19, D.C. Code § 1-2901 et seq. (1992) (the "act"), is
applicable to ANCs. See § 16(a) of the act, D.C. Codeig 1-2914(a)
(1992). Unless otherwise authorized by law, or by the Records Dis-
position committee established by § 6 of the act, D.C. Code § 1-
2905 (1992), ANC 5-A may dispose of its records only in accordance
the applicable records retention schedules developed by the Public
Records Administrator of the District of Columbia and approved by
the Records Disposition Committee. See § 7(a) (2) (A) of the act,
D.C. Code § 1-2906(a) (2) (A) (1992). General Records Schedule 24,
approved by the Records Disposition Committee on September 24,
1986, applies to the minutes ANC meetings. This schedule (a copy
of which is enclosed) provides that minutes of all meetings of all
District of Columbia boards and commissions (including ANCs) are
"permanent” records. (General Records Schedule 24, p.1.) When,
because of lack of adequate storage space or for other reasons, ANC
5-A determines that it no longer wishes to keep the minutes of its
past meetings, it must transfer these records to the nD.C. Archives
in 2 year blocks." 1d. For more detailed guidance regarding ANC
5-A's obligations under the act and the General Records Schedules,
see the regulations promulgated by the PUblic Records Administrator
to implement the act. These regulations are codified at Title 1
DCMR Chapter 15, and were pUblished on October 30, 1987, at 34 D.C.
Reqgister 7001-7026. Questions regarding record keeping and dispos-
al should be addressed to Philip Ogilvie, Public Records Adminis-
trator, Office of Public Records, 1300 Naylor Court, N.W., Washing-
ton, D.C. 20001 (tel. 727-1165).

In a related question, you ask whether in reporting votes the
secretary should "list the number of Commissioners supporting and
opposingeeean issue.” For the answer to this question, again you
should first look to ANC 5-A's by-laws. Any question not resolved
by the by-laws should be resolved by reference to Robert's Rules of
Order, supra, which,. at p. 391, states the following in regard to
the recording of votes:

When a count has been ordered or the vote is by ballot,
the number of votes on each side should be entered; and
when the voting is by roll call, the names of those
voting on each side and those answering "Present” should
be entered. If members fail to respond on a roll call
vote, enough of their names should be recorded as present
to reflect that a quorum was present at the time of the
vote.

Thus, unless a vote count has been ordered, or the vote is by se-
cret ballot, or a roll call vote is ordered, it is sufficient for
the secretary simply to record in the minutes that the motion has
passed or has failed according to the chairperson's determination
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regarding whether the vocally expressed "ayes' have prevailed "or
the vocally expressed "nays" have prevailed.

Your final question relates to attendance at ANC 5-A meetings
by Commissioners. In this regard you ask:

How many consecutive meetings, excused or unexcused, can
a Commissioner miss before he/she is considered dérelict
in duty? Who has the responsibility for removing that
Commissioner from office - his/her constituents, the
government, or fellow ANC Commissioners?

There is no set number of unattended meetings that renders an
ANC Commissioner derelict in duty. Failure to attend meetings may
be grounds for removing a Commissioner from serving as the chair-
person, vice-chairperson, secretary, or treasurer of a Commission.
This may be accomplished by the members of the Commission if they
follow proper removal procedures. See enclosed copy of our July
30, 1993 letter to ANC 1-A Commissioners Lenwood Johnson and Joan
Mayes Gillison. Unless a Commissioner fails to continue the statu-
tory qualifications for office (namely residing in and being a re-
gistered votor of the single-member district the Commissioner was
elected to represent, and holding no other elected political of-
fice; see D.C. Code § 1-256{a) (1) (1992», it appears that the only
way that a Commissioner may be forced out of office as a Commis-
sioner prior to the end of the Commissioner's two-year term is
through the recall process. See D.C. Code § 1-1321 (1992), a copy

of which is enclosed.
Sinczely, /

Garland Pinkston, Jr.
Deputy Corporation Counsel
Legal Counsel Division

Enclosures

cc: The Honorable Harold Brazil
Chairman, Committee on Government Operations

Regena Thomas
Director, Office of Constituent Services





