Guuernment nf the Bistrict of Golumbia

OFFICE OF THE CORPORATION COUNSEL
JUDICIARY SQUARE
441 FOURTH ST. N.W.

WASHINGTON. D. C. 20001

IN REPLY REFER TO:

RAS.LNG:Ing
(Mise 94-26)
(RL-94--t71)

July 12, 1994

Alice W. Gilmore
Commissioner, ANC 4-B
32 Sheridan Street, N.E.
Washington, D.C. 20011

Re: Allegations of misconduct against chairman of ANC
Dear Commissioner Gilmore:

The is in response to your June 6, 1994 request for the advice
of this Office concerning the legality of conduct you allege has
been engaged in by the chairman of Advisory Neighborhood Commission
(ANC) 4-B. In rendering this advice, | make no judgment on the
truth of your allegations.

First, you allege that the chairman "[o]pens other commis-
sioners' mail.” Such conduct does not violate any provision of the
laws specifically applicable to ANCs. However, it is conduct that
could serve as a basis for removal of the chairperson from that
office by action of ANC 4-B. See generally our July 30, 1993
advice (copy enclosed) to ANC 1-A on the procedures to be followed
for the r.emoval of an ANC officer.

Second, you allege that the chairman "[r]efuses to leave the
mailbox key in the office.” This prevents other commissioners from
having "direct access to the mailbox.u: section 16(p) of the Advi-
sory Neighborhood Commissions Act of 1975 (act), D.C. Code § 1-
264 (p) (1992), provides: "Any Commissioner within an individual
Commission shall have equal access to the Commission office in

order to carry out Commission duties and responsibilities. . Equal
access to the commission office, under this provision, includes
equal access to the ANC's incoming mail. Thus, it would be a vio-

lation of section 16(p) if the chairman of an ANC were to interfere
with a commissioner's right to have immediate access to his or her
mail when that commissioner is at the ANC office. Compare our
January 14, 1994 advice (copy enclosed) to ANC 1-C on the question
of whether an ANC commissioner may be denied a key to the ANC's
office.
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Third, you allege that the chairman "[w]rites checks without
the treasurer’'s signature or consent of other commissioners.” Sec-
tion 16(f)- of the act, D.C. Code § 1-264(f) (1992), provides in
pertinent part: "No expenditure of any amount shall be made without
the specific authorization of the Commission. Any expenditure made
by check shall be signed by least two officers of the Commission,
one of whom shall be the treasurer or Chairman.” Thus, the act
does not require that the treasurer sign commission checks, but
only that checks be signed by two officers of the commission, one
of whom shall be either the chairman or the treasurer. However,
all expenditures of a commission must be approved by the whole
commission. This approval can corne before or after the expendi-
ture is made.

Fourth, you allege that the chairman "[h]as used petty cash
funds for lunch.” Section 16(1) of the act, D.C. Code § 1-264(1)
(1992), provides in pertinent part: "Funds allocated to the Commis-
sions may not be used for...meals...." The only exception to this
prohibition is that a commission may use its funds to purchase
"nominal refreshments [for consumption] at Commission meetings."
See our March 11, 1992 advice (copy enclosed) to ANC 3-C regarding
this exception. Thus, use of money in an ANC's petty cash fund is
a violation of section 16(1) of the act.

Fifth, you allege that the chairman has asked you "not to
fight" his authority, but "to sign any checks that he deems neces-
sary." This is not, in itself, a violation of any law. However,
you are not under any obligation to sign and should not sign a
check where the expenditure of funds would constitute a violation
of the act.

Sixth, you allege that the chairman” [h]ad ANC letterhead made
up with his law office address without obtaining consent of other
commissioners.” By letter dated April 19, 1994, this Office ad-
vised yOU" that the act did not prohibit the chairman of an ANC from
listing on ANC letterhead stationery an address and telephone num-
ber where the chairman could be reached during business hours. In
this regard, you have attached a copy of a memorandum, dated May 4,
1994, to you from W.C. Bradley, Ill of the Office of the Secretary
of the District of Columbia. In that memorandum, Mr. Bradley
opines that it is improper to print names and addresses of offi-
cials on government stationery. Mr. Bradley cites Mayor's Order
79-223, dated September 24, 1979, paragraph No.3 of which provides
in pertinent part that "the names of directors, officers, offi-
cials, chairpersons or employees of departments, agencies, offices,
boards, committees and commissions are not authorized to be printed
on official letterheads except as provided by this Order.” Para-
graph 4(e) of this Mayor's Order states that the provisions of the
Order shall not apply to "independent agencies of the Government of
the District of Columbia established by law and not under the di-
rection and control of the Mayor of the District of Columbia.”
ANCs are established by law and are not under the direction and
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control of the Mayor. Therefore, Mayor's Order 79-223 does not
apply to ANCs. Commission expenditures for office supplies, such
as ANC letterhead stationery, like any other expenditures, must be
approved by the commission.!

Seventh, you allege that the chairman "[u]pdated the computer
without other commissioners’ consent, with revisions that were
costly but inadequate. No one is able to use it at this time.”
IfT ANC 4-B funds were expended for this computer updating, then
such expenditure, to be legal, would have to be approved by the
full commission.

Eighth, you allege that the chairman "[h)ired temporary help
without other commissioners' consent.” section 16(g) of the act,
D.C. Code &8 1-264(g) (1992), provides in pertinent part:

"Disbursements of Commission funds exceeding $50 for
personal service expenditures shall be specifically
approved by the Commifsion at a public meeting prior to
the disbursement. * * If an expenditure required to be
approved pursuant to this subsection is made without the
required authorization of the Commission, the expendi-
ture shall be deemed to be a personal expense of the
officer who authorized the payment, unless the Commission
SUbsequently approves the expenditure.

Thus, if the chairman expended ANC 4-B funds in excess of $50 to
hire a temporary staff person, he is required to obtain the speci-
fic approval of the full commission, and if he fails to obtain such
approval, the act makes him personally liable for such expenditure.

Ninth, you allege that the chairman n[l]eft the file cabinet
containing the checkbook open, although the policy is that it must
be locked at all times." The act does not address this matter.
Depending- on the circumstances, it may be grounds for removal of
the chairman from office. See the answer to your first question.

You ask why must the treasurer be bonded if the treasurer’'s
signhature is not required on each ANC check. Subsection (c) of
section 16 of the act, D.C. Code § 1-264(c) (1992), provides in
pertinent part that "[t]he treasurer shall file with the District
of Columbia Auditor and maintain in force during the treasurer’'s
occupancy of the office a cash or surety bond in an amount and on

This is not to say that every time office supplies are pur-
chased, each specific purchase must be individually approved by the
commission. For example, if, at the beginning of the year, the
commission approves a budget that allocates $1,000 of the commis-
sion's funds for office supplies, each individual purchase of sup-
plies within that bUdget allocation need not be specifically ap-
proved by the commission.
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a form satisfactory to the Auditor.* This subsection goes on to
provide that I [p]articipation by a Commission in the Advisory
Neighborhood Commission Security Fund...shall satisfy the require-
ment of a cash or surety bond.| ~ The final sentence of this subsec-
tion reads: I|INo expenditure shall be made by a Commission-during a
vacancy in the office of treasurer or at any time when a current
and accurate statement and bond or its equivalent are not on file
with the District of Columbia Auditor.ll These provisions reflect
the policy that the treasurer of an ANC is to be a principal player
in the financial operations of an ANC. Yet, as noted above, the
act does not mandate that the treasurer be one of the two signa-
tories on ANC checks. If you believe the treasurer of an ANC
should be required to sign every ANC check, you should recommend an
amendment to section 16(f) of the act, D.C. Code § 1-264(f) (1992),
to your Councilmember or to Councilmember Harold Brazil, the Chair-
man of the Council's Committee on Government Operations which has
oversight responsibility for ANCs.

Any violations of law involving the use of funds by ANC 4-B
should be promptly reported to the D.C. Auditor.

Sincere

eo N. Gorman, Chief
Regulatory Affairs section
Legal Counsel Division

Enclosures

cc: The Honorable Harold Brazil
Chairman, Committee on Government Operations
Council of the District of Columbia

The Honorable Charlene Drew Jarvis
Councilmember, Ward 4
Council of the District of Columbia

The Honorable Linda W. Cropp
Councilmember At-Large
Council of the District of Columbia

Adam Dennis
Director
Office of Constituent Services

Russell A. smith
D.C. Auditor





