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<&ouunmtnt of tlTt iBhrtrid of Qrohtmbia
OFFICE OF THE CORPORATION COUNSEL

JUDICIARY SQUARE

441 FOURTH ST.. N.W.

WASHINGTON. D. C. 20001

IN REPLY REFER TO:

L&O:LNG:lng
(93-249-L)

(x-ref. 92-391-L)
July 29, 1993

Marjorie B. Rachlin
Chairperson
Advisory Neighborhood Commission 3-F
4401 connecticut Avenue, N.W~ suite 401
Washington, D.C. 20008

Re: Must ANC 3-F provide a sign language interpreter
at a pUblic meeting upon the request of a hearing­
impaired person who gives notice of his intention
to attend the meeting?

Dear Chairperson Rachlin:

This is in reply to your June 25, 1993 letter to the Corpora­
tion Counsel in which you inquire whether Advisory Neighborhood
Commission (ANC) 3-F is required by law to provide a sign language
interpreter at its pUblic meetings for the benefit of a hearing­
impaired person who resides within the boundaries of ANC 3-F and
attends such meetings.

By letter dated October 22, 1992 (copy enclosed), this Office
advised ANC 3-F that the Americans with Disabilities Act of 1990,
approved July 26, 1990, Pub. Law 101-336, 42 U.S.C. § 12131 et
seq., and the implementing regulations codified at 28 CFR § 35.101
et seq. (1992), required ANC 3-F, as a "public entity" under the
Act, to provide an interpreter for a deaf candidate at ANC 3-F's
candidates' forum meeting scheduled for October 26, 1992. The
statutory and regulatory provisions quoted in that letter also
apply to the instant situation, namely the provision of interpre­
ter services for a hearing-impaired ANC 3-F constituent in order
that that person may have "an equal opportunity to participate in,
and enjoy the benefits of, a[n] ... activity conducted by" the ANC.
See 28 CFR § 35.160(b)(1) (1992). Thus, the answer to your prin-
cipal question is "yes." ~

You ask whether ANC 3-F must provide this service at every
pUblic meeting or only if the hearing-impaired person notifies ANC
3-F of his intention to attend a particular meeting. In this re­
gard, 28 CFR § 45.160(b) (2) (1992) provides that "[i]n determining
what type of auxiliary aid and service is necessary, a pUblic en-
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tity shall give primary consideration to the requests of the indi­
vidual with disabilities. II This language suggests that it is
entirely proper for ANC 3-F to require the hearing-impaired person
to notify ANC 3-F in advance of the meeting date whether he will
attend the meeting. In short, ANC 3-F is not legally required to
have a sign language interpreter at every pUblic meeting just in
case this person appears, but only at a meeting that the person has
informed ANC 3-F he will attend. l

Finally, you ask whether the District is obligated or willing
to give ANC 3-F a llspecial allowance to cover this expense. II There
is no law obligating the District to proviae a special allowance to
ANCs to cover this expense. Thus, any payment due a sign language
interpreter would have to come out of the ANC's quarterly allot­
ments or private contributions received by the ANC.
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SinCe(!~f!!#
Ga~'Pinkston, Jr.
Deputy Corporation Counsel
Legal Counsel Division

Enclosure

cc: The Honorable Harold Brazil
Chairman, Committee on Government Operations
Council of the District of Columbia

Regena Thomas
Director, Office of Constituent services

otis H. Troupe
District of Columbia Auditor

. i .You state 1n your letter that ANC 3-F welcomes all of 1tS
constituents to its meetings, and would llbe willing to send our
[hearing-impaired] constituent copies of the minutes. II Such an
alternative would not satisfy the requirements of the Americans
with Disabilities Act of 1990 unless the hearing-impaired person in
question agreed.




