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Dorothy Miller
Commissioner
Advisory Neighborhood Commission 2-A
2440 Virginia Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20037

Re: Proposed changes to ANC 2-A's Bylaws

Dear Commissioner Miller:

This is in reply to your October 21, 1996 letter in which you
seek the advice of this Office concerning the legal propriety of
two resolutions that you describe as proposed amendments to the By­
laws of Advisory Neighborhood Commission (ANC) 2-A.

At·the outset, it is relevant to note that the two resolutions
in question do not, on their face, propose to amend any part of ANC
2-A's Bylaws. Therefore, if the intent of these resolutions is
that they are proposals to amend ANC 2-A's Bylaws, they are not in
the proper form.!

One of the resolutions would define what constitutes "suffi­
cient notice" of ANC 2-A's pUblic meetings. It would provide that
sufficient notice would be "deemed given to the pUblic and the com­
missioners upon the following actions:

1) The date, location, and time are announced at the end
of the current meeting.

You state in your letter that these two resolutions were
"first introduced" at ANC 2-A's September 18, 1996 pUblic meeting.
Article XII,. section 2 of ANC 2-A's Bylaws appears to provide that
in order to amend the Bylaws, an amendment must be approved by a
majority vote of the commissioners "after readings at two regularly
scheduled business meetings." A "reading" of a proposed amendment
to an ANC's Bylaws is an official action. Therefore, if ANC 2-A's
September 18, 1996 meeting was not properly noticed, no official
action, including a reading of a proposed amendment to ANC 2-A's
Bylaws, could legally be ~aken at that meeting.
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2) The next meeting is announced in two pUblications
that are distributed to the pUblic namely The
Northwest Current and The Foggy Bottom News.

3) The tape recording in the ANC offices and the posting
of Bills announcing the upcoming meeting serve as
reminders only and by themselves are not official
notice." [Bolding original.]

As you are aware, section 14(c) of the Advisory Neighborhood
Commissions Act of 1975, D.C. Code § 1-262(c) (1992), provides for
the giving of notice of an ANC pUblic meeting by: (1) posting a
notice in at least 2 conspicuous places in each single-member dis­
trict, (2) publishing a notice in a city or community newspaper,
(3) mailing notice to a mailing list, and (4) giving notice in any
other manner directed by the ANC. section 14(c) also provides that
notice must be given at least 7 days in advance of the pUblic meet­
ing, except that shorter notice may be given in case of an emer­
gency or for other good cause. If all of the things listed in the
above-quoted resolution are done each month, and are done at least
7 days in advance of ANC 2-A's monthly public meeting, then the
notice requirements of section 14(c) would clearly be satisfied.
This is not to say, however, that doing something less than all of
these things at least 7 days before the meeting would not consti­
tute legally sufficient notice.

The second resolution deals with the removal from the meeting
room of· a commissioner or member of the public. It would provide
that any commissioner or member of the pUblic who "is ruled out of
order in accordance with the rules shall cease and desist."2 If
the person thereafter refuses to cease and desist, the person will
be asked to leave and if the person refuses to leave, the person
"will be escorted to the door by the sergeant at arms or a person
so designated by the chair and barred further entry to the chamber
until the session is adjourned or the individual(s) are asked to be
readmitted by a majority of the commissioners."

This sUbject is not addressed by the statutory law applicable
to ANCs. The sUbject is covered in Chapter XX of Robert's Rules of
Order. But an ANC can, if it wishes, adopt bylaws that depart from
Robert's Rules of Order so long as such bylaws are not inconsistent
with statutory requirements. A bylaw provision providing for the
ejection of a disorderly person from an ANC meeting (whether the
person be an ANC commissioner or a member of the pUblic) is not
prohibited by any statutory provision applicable to ANCs. The
ejection from the meeting room of a commissioner or a member of the

2 I do not interpret this language to be intended to change
or to make inapplicable Robert's Rules of Order in regard to the
proper procedures to be followed in determining whether a commis­
sioner is "out of order."



3

pUblic is a serious action that should not be taken unless clearly
necessary for the meeting to continue in an orderly manner. If
Robert's Rules of Order are followed by everyone at a meeting,
there should be no need to have anyone ejected from a meeting.

You also ask: " ... [W]hich agency of the District Government
receives these [Bylaw] changes and where [may] a copy of the cur­
rent ANC 2A Bylaws ... be obtained?" section 14(d) (2) of the Advi­
sory Neighborhood Commissions Act of 1975, D.C. Code § 1-262
(d) (2) (1992), provides that "[a]n up-to-date copy of each Commis­
sion's bylaws and all amendments thereto shall be filed with the
Council of the District of Columbia within 30 days of any amend­
ment to the bylaws." To fulfill this requirement, the filing of
ANC bylaws and amendments thereto should be with the Secretary to
the Council. If the Secretary to the Council does not have an
up-to-date copy of ANC 2-A' s Bylaws, including all amendments
thereto, the only other likely source would be the ANC itself, most
likely ANC 2-A's secretary.

Sincerely,

~n~
Leo N. Gorman
Assistant Corporation Counsel
Office of Legal Counsel

cc: The Honorable Harold Brazil
Chairman, Committee on Government Operations
council of the District of Columbia

Betty King
Director
Office of the Ombudsman

Ayo Bryant
Director
Office of Diversity and Special Services

Sara Maddux
Chairperson
Advisory Neighborhood Commission 2-A




